W.H.: SHAKESPEARE’S SONNETS & SONGS
Formaţia W. H. s-a născut la iniţiativa violoncelistului – compozitor Márkos Albert, cu scopul de a aduce sonetele şi melodiile lui William Shakespeare în mediul muzical actual. Denumirea reprezintă o monogramă, căci la vremea respectivă, Shakespeare a recomandat sonetele printate cu Mr. W.H. Identitatea misterioasei persoane – şi chiar şi conţinutul sonetelor – reprezintă subiect de discuţii şi în ziua de azi, dar este sigur că, în această formaţie, poeziile şi sonetele îmbracă, de asemenea, straie misterioase şi intrigante.
Tema sonetelor este iubirea, triunghiul amoros, sexualitatea explicită, şi tot ceea ce rezultă de aici; materialul sonetelor este paradoxul, astfel că şi stilul lor este paradoxal. Renascentiştii se pricepeau foarte bine la jocurile de cuvinte, la formarea ecourilor din cuvinte şi la realizarea rimelor, ba chiar citind, foarte uşor remarcau anagramele şi suprapunerile grafice. W.H. crează sonetelor coloană muzicală, şi le difuzează, pentru a vrăji ochii şi urechile oamenilor din ziua de azi. Dublul înţeles, sau chiar multitudinea de înţelesuri era însuşi instrumentul esenţial al lui Shakespeare, iar zburdălnicia nu este interzisă, ci este de-a dreptul dorită, ca şi cea mai puternică forţă creatoare – la fel ca în poeziile multor renascentişti. Coloana sonoră îi dă un suflu învigorant structurii textului, şi funcţionalitatea retoricii şi a lingvisticii poeziilor prinde viaţă.
Venind de la Academia de muzică din Viena, clasa compozitori, fiind un extraordinar cunoscător al stilulilor clasice, Gryllus Samu, se asociază cu G. Szabó Hunor, cunoscător şi iubitor de jazz, beat, rockabilly, pszichobilly, cu cântăreaţa Sena Dag
adu, care simte cu toată fiinţa ei muzica pop, afro, hiphop, slam, având un geniu instinctiv, înnăscut, iar la toate aceste talente, se mai adaugă şi violoncelul şi performanţa intensă a lui Márkos, care experimentează limitele genului.
Se naşte un sunet abstract şi extraordinar în unicitatea lui, în care trimiterile la istoria muzicii se contopesc pe rând, cu improvizaţia muzicii contemporane, cu fee jazz-ul, cu hiphop-ul, cu muzica klangfarbe şi cu efectele spoken world.
Sena Dagadu – voce
Márkos Albert – violoncel
Gryllus Samu – chitară bas
G.Szabó Hunor – tobe