Nici nu a început bine cea de-a 6-a ediție a Festivalului Pulzart, că în cursul zilei de luni, participanții Wokshop-ului Festival Architecture au și început să realizeze în Piața Centrală, sub îndrumarea lui György Előd și Fülöp Csenge, elementele ”mobilierului” de uz public. De data aceasta, pregătirile nu au avut loc în spatele culiselor, ci – sub egida principiului festivalului din acest an – s-a oferit oportunitatea ca doritorii să încerce diferitele faze ale proiectării și ale construcției, iar de marți, chiar și trecătorii prin centru au avut posibilitatea să vizioneze cum se realizează ”cuburile de construcție”. Acestea pot forma separat, sau împreună, scaune, bănci, mese, bar pult, podium, scaune de bar, trepte, în funcție de funcțiile pe care le dau oamenii celor 25 de elemente de cuburi din lemn. Însă ceea ce la prima vedere părea a fi doar un simplu cub mai mare din lemn (un bărbat care trecea pe acolo a crezut că este un stup), s-a dovedit a fi plin de detalii și posibilități inerente.

Să fie ceva utilizabil, economic din punct de vedere a materialelor, să fie modular și stabil, cât și sigur – acestea erau criteriile și aspectele majore care trebuiau luate în vedere la realizarea desenelor de mobilier – a explicat Ráduly Ágota și Ferencz Júlia, care tocmai pictau în ultimele ore ale workshop-ului triunghiurile albastre pe elementele finite.

”În final, soluția cea mai eficientă s-a dovedit a fi cea mai simplă.” – a menționat Ágota, apoi a recunoscut, că deși nu prea s-a ocupat până acum de milimetri, cu această ocazie a realizat că în această meserie nu este de neglijat nici măcar un milimetru.  

Unul dintre coordonatorii workshop-ului, Fülöp Csenge, este arhitect în Cluj-Napoca, care anterior a lucrat în echipa Someș Delivery și Electric Castle, iar apoi tot aici ca coordonator de atelier, și este bucuroasă că a avut ocazia să-și aducă acasă experiențele acumulate și că poate să-și dezvolte și acasă cunoștințele practice. ”Pentru noi este un adevărat sentiment de succes atunci când oamenii utilizează și se bucură de elementele proiectate de noi” – a răspuns la sugestia că mare parte a activității lor se desfășoară în fundal.