O păpușă searbădă, cu capul confecționat dintr-o cutie de carton și corpul din niște cârpe terne, atât le-a trebuit britanicilor de la Blind Summit Theatre ca să poată umple sala Studio de hohote de râs și, la sfârșitul show-ului, de interminabile ropote de aplauze.

Cunoscuți în lumea întreagă pentru felul în care au regândit teatrul de păpuși pentru adulți, artiștii păpușari prezenți anul acesta la pulzART au impresionat și entuziasmat publicul mai mult decât se poate descrie în cuvinte. Pus pe o masă obișnuită, Moise, personajul întruchipat de o păpușă atât de simplă, a reușit să transmită un amestec de sentimente, purtând spectatorii cu o incredibilă lejeritate printr-o gamă de trăiri dintre cele mai diverse. De la hohote de râs, la comapsiune și reflecție asupra lumii și a existenței umane, toate și-au făcut loc în sufletul și mintea publicului prin maniera inedită și aproape indescriptibilă de mânuire a unei păpuși banale.

Perfect sincronizați, plini de umor și axați pe improvizație, cei trei artiști care l-au însuflețit pe Moise au demonstrat cât de importantă este în acest gen de spectacole captarea privirii și a atenției către centrul de interes, talentul lor constând în principal în capacitatea extraordinară de a ști unde să fixeze ”reflectorul”. Dar, pe lângă modul inovator în care își concep spectacolul, britanicii de la Blind Summit au și marele curaj de a aborda dintr-o perspectivă cel puțin controversată Biblia și povestirile cuprinse în paginile ei. Subtilitățile de text și de joc scenic, cum este secvența dialogului dintre Moise și Dumnezeu, în care la un moment dat se spune că Moise însuși a scris în mod paradoxal despre propria-i moarte, fac ca spectacolul să fie mult mai mult decât entertainment și poveste, devenind totodată și un bun prilej de analiză și cugetare.

”The Table” este așadar un spectacol profund care, dincolo de toate, exprimă o realitate mereu valabilă și anume aceea că imaginația și actul artistic au fost și vor rămâne pentru totdeauna esența de a fi a omului în lume, dar și o susrsă inepuizabilă de forme și perspective.

Mirela CARA