Diferențele dintre generații și posibilele tensiuni dintre acestea sunt subiecte nemuritoare, care ar trebui să fie abordate în orice vremuri. Este aproape indiferent dacă scriem 1960, 1980, 2000 sau 2017, anumite expresii ca „acei tineri obraznici”, „tinerii de azi sunt leneși și nu-i interesează nimic”, „dar pe timpul nostru…” se pare că nu dispar niciodată din limbaj.

Dar ce știm cu adevărat despre tinerii de azi? Știm că s-au născut în noul mileniu, știm că sunt studiați de către sociologi și experți sociali, știm că au mai multe denumiri: Generația Z, „generația cablată”, „nativii digitali”, într-o lume în care este de neimaginat să trăim fără Web 2.0, telefoane inteligente sau alte echipamente digitale și de comunicație. Dar acestea sunt doar etichete și – cu excepția cazului în care locuim / lucrăm împreună cu unul sau mai mulți membri ai acestei generații – vom rămâne doar cu aceste etichete.

Jocul SMS al celei de-a 5-a ediții pulzArt încearcă, printr-o expoziție a unei selecţii de mesaje trimise prin SMS sau alte platforme de chat, să aducă tinerii mai aproape de restul generațiilor. Expoziția conține schimburi de mesaje trimise voluntar, în mod anonim. Această expoziție de SMS-uri va putea fi vizionată pe balustrada podului peste râul Olt pe parcursul întregii perioade a festivalului, această expoziție reprezentând totodată deschiderea oficială a festivalului.

Cei care doresc să participe la acest proiect trebuie să trimită un sms unuia sau mai multor prieteni, cunoștințe sau membri de familie cu următoarele întrebări: Ce crezi, ce asculți, ce simți?” sau „Ce te face fericit?” Când primește răspuns trebuie să realizeze un „screenshot” al conversației, iar această poză să o trimită la adresa de email kultura@sepsi.ro sau în mesaj privat pe pagina de Facebook pulzArt cel târziu până la data de 27 august. Cei care participă la acest joc pot câștiga un bilet pentru două persoane la unul dintre evenimentele festivalului pulzArt.

Screenshot-urile primite vor fi prelucrate, fiind prezentate la deschiderea oficială pulzArt, care va consta dintr-o expoziție artistică a unor bannere uriașe create din sms-urile imprimate. Expoziția va putea fi vizionată pe tot parcursul festivalului, pe podul peste râul Olt din zona Gării. Scopul expoziției este, în principal, dar în nu mod exclusiv, de a pune la dispoziția publicului larg o mică parte a stilului de comunicare al generației tinere, contribuind astfel la reducerea decalajului între generații și promovând înțelegerea reciprocă. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 31 august, ora 17.

Regulile jocului.

Organizatori: Casa de Cultură Municipală „Kónya Ádám”, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Co-organizatori: Biblioteca Județeană „Bod Péter”, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană Magma, Asociația Audio-Vizuală „Tone Troopers”

Parteneri: Consiliul Județean Covasna, Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” – Háromszék, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Teatrul „Tamási Áron”, Teatrul de Mișcare Studio M, Teatrul de Păpuși Cimborák, Centrul de Artă Transilvană, Casa cu Arcade, Asociaţia Culturală şi de Tineret MUKKK, Kónya et Kónya Ponopol, Galeria Köntés, Ceainăria Tein.

Susținut de Fondul Cultural Național (FCN), Societatea Scriitorilor din Ungaria (Szépírók Társasága)

InstaPulz