A generációs különbségek és esetleges feszültségek olyan örökzöld témák, amelyekkel bármilyen korban érdemes foglalkozni. Szinte mindegy, hogy 1960-at, 1980-at vagy éppen 2017-et írunk, bizonyos kifejezések, mint pl. “azok a szemtelen fiatalok”, “a mai fiatalok lusták és érdektelenek”, “bezzeg a mi időnkben”, úgy tűnik, sosem kopnak ki a nyelvből.

De mit tudunk igazán ezekről a mai fiatalokról? Tudjuk, hogy az ezredforduló után születtek, tudjuk, hogy szociológusok és társadalom tudósok kutatják őket, tudjuk, hogy különböző megnevezésekkel illetik őket: Z generáció, “bedrótozott generáció”, “digitális bennszülöttek” egy olyan világban, amelyben már elképzelhetetlen élni a Web 2.0, mobiltelefonok, más digitális és kommunikációs eszközök használata nélkül. De ezek csak címkék és – hacsak nem élünk/dolgozunk együtt ennek a generációnak a tagjaival – többnyire csak a felszínes véleményekkel maradunk.

Az 5. pulzArt SMS játéka arra tesz kísérletet, hogy ezeknek a fiataloknak SMS-ben és különböző chat felületeken történő üzenetváltásaiból szemelgetve, egy kiállítás formájában hozza őket közelebb a többi generáció tagjához.

A játék lényege, hogy két előre meghatározott üzenetből választva, vagy akár mindkettőt felhasználva a célcsoport tagjai SMS-eket küldjenek ismerőseiknek, barátaiknak, családtagjaiknak és az üzenetre kapott választ mentsék le képként (screenshot).

A játékindító SMS-nek a Mit gondolsz, mit hallgatsz, mit érzel? és/vagy Mi okoz neked örömet? kérdésre kell válaszolnia, majd azt továbbküldeni ismerősöknek, a választ és akár az indító SMS-t is lementeni. Az üzenetváltást tartalmazó képet a kultura@sepsi.ro email címre vagy a pulzArt fesztivál Facebook oldalára privát üzenet formájában kell beküldeni augusztus 27-ig.

A szervezők az így beérkező képekből készítenek egy válogatást, ebből kiállítást alakítanak ki, amelyet a fesztivál ideje alatt az állomási Olt-híd rácsozatán lehet megtekinteni. A játékban résztvevő, üzenetet beküldő fiatalok két személyre szóló jegyeket nyerhetnek a fesztivál belépős rendezvényeire.

A kiállítás az 5. pulzArt kortárs összművészeti fesztivál nyitórendezvénye is egyben, melyre augusztus 31-én, csütörtökön 17.00 órakor kerül sor az Olt-hídon.

Játékszabályzat.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala

Társszervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, Tone Troopers Audio-Vizuális Egyesület

Partnerek: Kovászna Megye Tanácsa, Háromszék Táncegyüttes, Tamási Áron Színház, M Studio Mozgásszínház, Cimborák Bábszínház, Andrei Mureșanu Színház, Erdélyi Művészeti Központ, Lábas Ház, MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, Kónya et Kónya Ponopol, Köntés Pincegaléria, Tein Teaház

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Szépírók Társasága