Victoria conținutului asupra formei – Artist talk cu Dan Perjovschi
Artistul sibian Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din România și nu întâmplător, fiindcă el a reușit să captureze esența exprimării simple mult apreciată atât în țară cât și peste tot în lume. Își comunică reflexiile și criticile politico-sociale în limbajul universal al desenului simplu de linie, în spații publice.
Publicul din Sfântu Gheorghe a avut prilejul de a se întâlni cu Perjovschi în cadrul unei discuții de mai bine de două ore la Hostel Beer Pub, după ce artistul a pictat trei zile pe un zid din curtea Pensiunii Ferdinand. El își ilustrează ideile în mod puternic vizual, cu un efect imediat, pe ziduri, geamuri, plafon, podea, clădiri, „spații modeste și uitate”. Lucrările artistului pot fi savurate de la Sibiu la Londra, de la Istanbul la Tokio, „de la New York la pulzArt”, zi și noapte în locații publice deschise, „cred că am un public mai larg decât naționala de fotbal” – remarcă Perjovschi.
El încearcă să iasă din cadrele stabilite, învață din experiență și accidente și nu are un plan aprobat de „domnul primar”. Are o libertate creativă nelimitată, care însă atrage după sine o responsabilitate deosebită, pentru că el trebuie să decidă unde este limita bunului simț. Întrebat de cazul Charlie Hebdo, Perjovschi afirmă că – deși existența unui ziar de acest gen are un context special în Franța – este prea mult pentru el și nu simpatizează neapărat cu gândul libertății de exprimare unilaterale.
În interesul creării acestui univers vizual decantat cu un mesaj clar, strategia sa este selectarea, capacitatea de a putea depăși confuzia posibilităților vizuale și formale. Pe de altă parte, aceasta este cea mai rapidă formă de expresie care oferă posibilitate de o reacție imediată. Este, de fapt, o atitudine pragmatică, deoarece din momentul în care a devenit celebru, artistul este chemat pretutindeni, iar deseori are doar câteva zile la dispoziție pentru creație. Astfel lucrările sale pot fi apreciate peste tot (are aproximativ 30 de proiecte pe an) și poate comunica mai ușor cu lumea de azi care devine din ce în ce mai superficială în fluxul extensiv de informații, unde perspectiva nu mai aparține creatorului ci se atribuie consumatorului. Dan Perjovschi a învățat să trăiască cu aceste realități dure, iar strategia sa de supraviețuire cu siguranță contribuie la succesul lui internațional.