Viziune – Memorie – Reconstituire
Lumea virtuală permite ca întrebările comune să fie mai importante decât distanţa care ne desparte pe noi, fapt demonstrat la vernisajul expoziţiei „Viziune – Memorie – Reconstituire”, organizat la Spaţiul Expoziţional MAGMA. Munca artistului vizual Antik Sándor a fost apreciată de scriitorul care trăieşte în SUA, Ágoston Vilmos, prin skype, chiar din San Antonio.
Antik Sándor şi Ágoston Vilmos s-au întâlnit pentru prima oară la Sfântu Gheorghe, la expoziţia „Medium” din anul 1981, primul fiind prezent la expoziţie cu lucrările lui, iar cel de-al doilea a fost rugat să ţină vernisajul. Ágoston prezintă impresia de atunci despre Antik, în felul următor: „m-au captat, deja atunci, deschiderea lui vizual – conceptuală, cunoştinţele lui tehnice şi curajul lui, felul în care atingea materialele, şi modul în care a putut depăşi barierele formelor tradiţionale ale ceramicii. Aproape în acelaşi timp a putut să iasă şi din strâmtoarea studioului, în lumea performanţelor şi a instalaţiilor, iar mai târziu şi-a păstrat viziunea asupra ceramicii, dar prin utilizarea mediilor de creaţie digital – vizuale, a experimentat lumea libertăţii virtuale.” După părerea lui Ágoston Vilmos, această expoziţie documentează foarte bine abordarea liberă a lui Antik Sándor, fiind adeptul acesteia chiar şi în momentele în care viziunea lui a trezit conotaţii sociale grave în ochii puterii, în trecut, şi probabil şi în prezent. A observat două trăsături de bază ale artistului: jocul uluitor al formelor şi curiozitatea ştiinţifică, de cercetare şi experimentală.
„În lucrările lui Antik, curiozitatea jucăuşă de cercetare se îmbină cu consecvenţa construirii mediului material, cu autocorecţia, cu documentarea permanentă a situaţiilor şi a creaţiei, şi cu mentenanţa memoriei. Rescrierea permanentă a memoriei, autocorecţia conştientă, duce la regândirea viziunilor cu noi accente, cu noi reorientări, pentru a fi conforme cu noile situaţii date. (…) Nu tolerează pasivitatea, mobilizează prin operele lui, forţează comparaţiile şi uimeşte cu viziunile lui” – a spus Ágoston Vilmos care i-a dorit artistului mulţi cunoscători, pentru ca în sfârşit să se simtă ca acasă atât în lumea virtuală, cât şi în cea reală.
Expoziţia de la Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA prezintă o selecţie a operelor realizate de artistul vizual în ultimele trei decenii. Aşa cum exprimă şi titlul, expoziţia urmăreşte trei puncte de vedere: prezintă transformările viziunii şi percepţiei artistului vizual; privite din punctul de vedere al memoriei culturale, au fost expuse opere care au fost creaţii emblematice ale evenimentelor culturale naţionale şi internaţionale din anii 80, şi o parte a acesteia, din anumite motive, a rămas necunoscută publicului; reconstituirea – acţiuni artistice mai vechi, irepetabile, performanţe şi instalaţii, şi a căror experienţe sunt influenţate, în mare măsură, de contextul spaţial – temporal, cât şi de cel istoric, evenimente artistice şi de creaţie, care pot fi reconstituite doar în baza fotografiilor, scrierilor şi a documentelor audoi-vizuale realizate despre acestea.