Directorul Bibliotecii Județene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs, a prezentat marți, la conferința de presă, invitații literari. Cei trei scriitori care vin la cel de-al 8-lea pulzArt au în comun faptul că au o puternică sensibilitate socială și sunt preocupați de diferite aspecte ale realității. Din acest punct de vedere, ei sunt, de asemenea, legați de motto-ul festivalului din acest an, reinventare, deoarece în timpul discuțiilor îi putem întreba cum descriu în operele lor literare această realitate în schimbare rapidă și foarte complexă care ne înconjoară la nivel social sau chiar politic.

„Seria de întâlniri literare se deschide cu Szvoren Edina, una dintre cele mai originale și respectate scriitoare de povestiri din literatura maghiară contemporană. Observarea şi percepţia extrem de acută a realității cotidiene, şi sensibilitatea cu care reușește să o exploreze cu atâta profunzime fac ca proza ei să fie cu adevărat unică. Este un observator atent al celor marginalizați, iar lucrările sale au fost traduse în șapte sau opt limbi străine”, a declarat Szonda Szabolcs. Publicul celei de-a 8-a ediții a pulzArt o poate întâlni joi, în ziua deschiderii, la ora 17:30, în cafeneaua Zamat, unde va sta de vorbă cu istoricul literar Pieldner Judit, dar va avea loc și o lecție extraordinară de literatură la Colegiul „Székely Mikó” și la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.

Vasile Ernu este un creator aparte al literaturii române contemporane, nu doar scriitor, ci și politolog, cu multă muncă de teren și cercetare pentru opera sa literară. Articulația constantă a identității de sine este tema de bază a tuturor lucrărilor sale, iar colecția sa de debut, „Născut în URSS”, dă tonul întregii căutări a identității de sine și a unei patrii. Așadar, așteptați-vă la o discuție animată vineri, la ora 18:00, la cafeneaua Zamat, cu întrebări din partea scriitorului Andrei Dósa, el însuși foarte preocupat de căutarea de sine și de problemele de identitate.

Seria de întâlniri literare va fi încheiată de scriitorul Jászberényi Sándor, care locuiește în prezent la Cairo, dar care este prezent în mod constant la marile evenimente mondiale în calitate de jurnalist și corespondent de război. „Cel mai recent, el a relatat din teatrul de război ucrainean, așa că este deosebit de interesant să vedem cum experiențele sale, unele chiar traumatice, se reflectă în ficțiunea sa”, a rezumat Szonda Szabolcs. În cadrul întâlnirii de la Biblioteca Județeană „Bod Péter”, sâmbătă, de la ora 18:00, va fi intervievat de Szabó Miklóssi István, scriitor din Sfântu Gheorghe.