Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója mutatta be az irodalmi meghívottakat a keddi sajtótájékoztatón. Mint mondta, a 8. pulzArtra érkező három író közös vonása, hogy igen erős szociális érzékenységgel rendelkeznek, a valóság különféle vetületei foglalkoztatják őket. Ilyen szempontból is kapcsolódnak az idei fesztivál hívószavához, az újraértemezéshez, hiszen a beszélgetések során arról faggathatjuk őket, hogyan képezik le irodalmi műveikben ezt a gyorsan változó, nagyon tömény valóságunkat, ami körbevesz bennünket társadalmi vagy akár politikai szinten is.

„Az irodalmi találkozások sorát Szvoren Edina nyitja, a magyar kortárs irodalom egyik legsajátosabb hangú és legelismertebb novellistája. A mindennapok valóságának tűpontos megfigyelése, rendkívül éles valóságlátása, érzékenysége, amellyel ennyire mélyen fel tudja tárni a mindennapok valóságát igazán különlegessé teszik a mindezekből építkező prózáját. A marginális rétegek avatott megfigyelője, műveit hét-nyolc idegen nyelvre is lefordították már” – ismertette a szerzőt Szonda Szabolcs. A 8. pulzArt közönsége a csütörtöki nyitónapon találkozhat vele 17.30-tól a Zamat kávézóban, ahol Pieldner Judit irodalomtörténésszel beszélget, de rendhagyó irodalomórára is sor kerül a Székely Mikó Kollégiumban és a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban.

A kortárs román irodalom különleges alkotója Vasile Ernu, aki nemcsak író, hanem politológus is, sok terepmunkát és kutatást végez irodalmi tevékenységéhez. Minden művének hangsúlyos témája a önazonosság folytonos megfogalmazása, Született Szovjetunióban című debütkötete leüti az alaphangot ennek a teljes önazonosság- és hazakeresésnek. Élénk beszélgetésre lehet tehát számítani pénteken 18 órától a Zamat kávézóban, ahol a szerzőt Andrei Dósa író kérdezi, aki maga is sokat foglalkozik önkereséssel, identitáskérdésekkel.

Az irodalmi találkozások sorozatát Jászberényi Sándor író zárja, aki jelenleg Kairóban él, de újságíróként, haditudósítóként folyamatosan jelen van a világ nagy eseményeinél. „Legutóbb az ukrajnai hadszíntérről tudósított, így különösen érdekes tetten érni nála, ahogy ezek a tapasztalatai, a megrázó élményei átvonulnak szépirodalmi alkotásaiba” – összegzett Szonda Szabolcs. A Bod Péter Megyei Könyvtárban sorra kerülő találkozáson Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író faggatja szombaton 18 órától.