Mânat mereu de dorința de a descoperi și a progresa, omul a avut în dezvoltarea sa un parcurs plin de urcușuri și coborâșuri, adesea chiar căderi bruște și dureroase, însă nimic nu l-a putut face să se oprească din călătoria sa spre drumul evoluției. Toate aceste încercări, toate succesele și eșecurile, dorința acerbă de a găsi cele mai bune soluții sunt prezentate, într-o manieră extrem de amuzantă, de către actorii Teatrului de Păpuși Independent „MárkusZínház” din Pécs, în spectacolul „Istoria aviației”, invitat în pulzArt7.

Trei actori păpușari, o masă, un instrumentist la tobe și două marionete complet albe – un om și un câine – reprezintă principalele „ingrediente” ale unui spectacol foarte reușit, care pornește de la momentul instalării dorinței de a zbura în mintea primilor oameni și ajunge până la călătoria în spațiu.

Odată pătruns în sala de spectacol, publicul este invitat să se pregătească, întocmai ca în avion, pentru un zbor în vremuri îndepărtate. Două stewardese din echipajul de la bord fac instructajul „călătorilor”, apoi începe aventura care îi bucură și îi amuză deopotrivă pe copii și adulți.

După episoade repetate de zbateri, deseori voit împinse spre ridicol, omul, personajul central al spectacolului, reușește să își depășească limitele și își atinge obiectivul de la care plecase într-o primă fază, călătoria pe luna la care tot lătrase patrupedul prieten, care acum, ca într-un ciclu al realizărilor, ajunge să latre de pe lună la Pământ, făcând deliciul publicului spectator.

Mirela CARA