Ikarusztól és daVincitől a hőlégballonig, léghajók, zeppelinek, helikopterek, űrszondák – megannyi próbálkozása az emberiségnek, hogy a felemelkedhessen a kicsi székről a lombok közé, a felhőkbe, elérje a holdat és napot. A pécsi MárkusZínház előadóművészei e hatalmas álmokat miniatűrbe csomagolták, különös időutazásra hívva a kicsi és nagyobb nézőközönséget egyaránt.

Előbb megbizonyosodtak, hogy a repüléshez mindenki kényelmesen ül a székében, majd gesztusokkal, hangokkal, élőzenével, szeretnivaló bábokkal idézték fel a repülés történetének legemlékezetesebb mérföldköveit, a legfontosabb légi kikötőkbe kalauzoltak. És mivel egy repülőgépet, űrszondát nem lehet csak amúgy behurcolni a bábszínház termébe, ezeket huncut kis hétköznapi tárgyakból rendezték össze, így kerülhetett a legyező, a hajszárító, a fúrógép vagy a halászbot a történetmesélés középpontjába.

Főhősünk és segítőtársa, a kutyus kedves kalandjai teljesen megbabonázták a gyerekeket, akik olykor valós aggodalmaiknak adtak hangot („anya, ez igazi tűz?”), de a felnőttek is igen jól szórakoztak, felismerve az előadásba rejtett repüléstörténeti toposzokat. Azt talán csak ők sejthették, hogy a Sputnik 2. fedélzetén csücsülő kutya nem más, mint Lajka…  

Farcádi-Plájás Betty