A pulzArt kortárs művészeti fesztivál diszkrét bája sok egyéb mellett abban rejlik, hogy mindig tartogat meglepetéseket a gyerekek számára. És nem is akármilyeneket. Nálunk a gyereknek (is) szánt tevékenységek nem holmi mellékvágányon futó programmorzsák, hanem valóságos, kreatív, és inspiráló kalandok, amelyeket akár egyénileg, akár családjaik körében élhetnek át.

Kedves gyerekek és szülők, az alábbi programválogatás nektek szól!

FECSEGŐ ECSETEK: INTERAKTÍV ÉS FEJLESZTŐ MŰHELYFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK

A firkálás, maszatolás, később a rajzolás már a legkisebb kortól jelen van egy gyerek életében. A Fecsegő Ecsetek interaktív, fejlesztő műhelyfoglalkozás-sorozat a mindannyiunkban jelenlévő teremtő, alkotó képességekre épül. A néhány órás tevékenység idejére összefonódik a street art és a művészetterápia. A kisiskolások (4+) tíz fős csoportokban részeseivé válhatnak az alkotófolyamatoknak, így a műnek is, amely a foglalkozás végére teljesedik ki.

Foglalkozások:

Szeptember 15., péntek ► 16:00-19:00 óra között. Helyszín: EMÜK földszint.

► Interaktív élményfestés óriásvászonra: RajzOldKi x Szent György és a sárkány

► Fecsegő Kövek: fehér kavicsok festése akrilfestékkel és meseszövés 

Szeptember 16., szombat ► 14:00-17:00 óra között. Helyszín: EMÜK földszint.

►  Fehéren-Feketén: rajzolás filctollakkal

►  Természecsetek: festés természetes anyagokkal, fűszerekkel

A foglalkozásokon a részvétel ingyenes. Érdemes olyan ruházatba érkezni, amelyet nem sajnálnak a gyerekek összefestékezni.

FÖLDSZINT: HANGMŰHELY

A Hangműhelyben hangműveket gyártunk: rögtönzött, ám annál izgalmasabb darabokat! A FöldSzint műhelyfoglalkozásán rádió műsorra emlékeztető történések zajlanak, mint például mikrofonnal rögzített felnőtt-gyermek interjúk, közben a háttérben digitális és analóg hangképző eszközökkel (hangszerek: furulya, dob, gitár, stb.) játszhatnak és kísérletezhetnek a résztvevők a műhelyvezetők irányítása alatt. Egy pedál segítségével hangokat rögzítenek, amelyeket ismételten lejátszanak, erre az alapfelvételre kerül majd a többi eszközzel kibocsátott hang, és a tevékenység végére egy izgalmas mű születik. 

Időpont és helyszín: 

► szeptember 16., szombat ► 17:00 – 20:00 / Erzsébet park

► szeptember 17., vasárnap ► 11:00 – 14:00 / Lábasház

Létszám: óránként legtöbb 10 gyermek. A belépés ingyenes.

Korhatár: 8+

ABC90 – HÍMZŐMŰHELY

Az ABC90 műhelyfoglalkozás kalákára hív minden érdeklődőt, aki Cătălina Nistor vizuális művész kortárs művészeti alkotásának létrehozásában részt szeretne venni.  A 9. pulzArt négy napja alatt a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér műhelytermében a résztvevők, korosztálytól függetlenül, 15 darab 50×70 cm-es vászonra hímezhetnek rá, a vizuális művész munkái alapján, ’90-es éveket szimbolizáló tárgyakat. A hímzésben tapasztalattal nem rendelkező résztvevőknek hímzőnők segítenek a technika elsajátításában.

A műhelyfoglalkozáshoz szükséges kellékek biztosítottak. A résztvevők ajándékba kapnak egy-egy a művész rajzát ábrázoló zsebkendőt, melyet majd kihímezhetnek. A belépés ingyenes.

Időpontok:

szeptember 14-15. – 14:00 – 17:00 óra 

szeptember 16-17. – 12:00 – 17:00 óra 

Helyszín: MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér

M STUDIO: FIRE FLOW

A pulzArt keretében (újból) lángra lobban a hangulat Sepsiszentgyörgyön! Az M Studio varázslatos FIRE FLOW című előadásában a társulat színészei új eszközöket és új koreográfiákat felsorakoztató, látványos tűztáncot mutatnak be.

Időpont és helyszín

► szeptember 14., csütörtök ► 20:30 / Bodok szálló parkolója

INSTALLÁCIÓK

A fesztivál ideje alatt (szeptember 14–17.) különböző interaktív köztéri installációkat tekinthetnek meg a városközpontban az arra sétálók. 

Marina Melenti Persistence of Vision című projektje a közösségek létrejöttét meghatározó elemeket és a közösségek közötti kapcsolatokat vizsgálja. Az installáció nagyobb méretben és két példányban reprodukálja a 19. század eleji Taumatrop nevű optikai játékot. A projekt egy interaktív játék: egy korongot ábrázol, amelyet két zsinórral ellentétes végeire rögzítenek.

Időpont és helyszín

► szeptember 14–17. ► 11:00 / Erzsébet park

Rizmayer Péter Kút fa című installációja a park egy élő fáját változtatja élő kúttá, így a természeti folyamatokat, a víz körforgását és a fák fontosságát helyezi középpontba, rávilágít arra, hogyan lehet élhetőbbé tenni a városi környezetet.

Időpont és helyszín

► szeptember 14–17. ► 11:00 / Erzsébet park

A Baz/Art kortárs képzőművészeti vásárhoz kapcsolódó installáció keretében az Art Gallery előtti térre installált hatalmas sárga lufikra lehet egyszerű vonalakból szemet, szájat, orrot, fület rajzolni, vagyis tulajdonképpen óriás arcokkal betölteni a teret.

Időpont és helyszín: ► szeptember 16., szombat ► 11:00 / Art Gallery előtti tér (Szabadság tér 2.)