A pulzArt kortárs művészeti fesztivál 6-ik kiadása, az előző kiadásokhoz hasonlóan újból kihozta a művészetet az utcára, a közterekre és falakra. Origami foglalkozások zajlottak az ‘56-os emlékparkban, ahol a zsonglőrködés fortélyait is elsajátították az érdeklődők, rövid időre a volt Bodok Szálló és a Tamási Áron Színház homlokzata is megelevenedett. Az előbbin a magyarországi Flock Projekt társulat lejtett táncot, utóbbin a Bordos László Zsolt által vezetett 3D mapping workshop résztvevőinek munkáját láthattuk, a fesztivál záró pillanataként. A pulzArt ideje alatt a Fesztivál építészet workshopon készült multifunkcionális fa kockákon ülhettünk, és több fesztiválozó karján, kezén is viszontláthattuk a henna műhely munkáit.

A kortárs művészetek képviselői több országból érkeztek, legtöbbjük először járt Sepsiszentgyörgyön. Nagy Britanniából bábszínházat, kísérleti zenét és házi készítésű fény-szintetizátort kaptunk, Egyiptomból a papírhajtogatás művészetét és történetmesélést, Svájcból és Ausztriából képzőművészetet, Magyarországról pedig zenét, irodalmat, gyermekfoglalkozást és cirkuszi mutatványokat, vertikális táncot, ujjbáboperát és épületvetítést. Romániából irodalmi, zenei, színházi és képzőművészeti projektek gazdagították az idei kínálatot. László Hajnalka egyéni kiállítását a Tein Teaházban, Daniel Spoerri tárlatát pedig a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben tekinthetik meg továbbra is az érdeklődők.

A pulzArt 6 legemlékezetesebb eseményei:

The Table: Mózes világa elvarázsolt minden nézőt

A The Table (Az asztal) című felnőtt bábelőadás “bebábozta“ magát a pulzArt legemlékezetesebb produkciói közé, hiszen az “erdélyi asztalon“ játszódó Egyesült Királyságbeli báb-produkció új perspektívát nyitott a helyiek számára. A kartonfejű, rongytestű Mózes epikus kalandjainak szerzői a művészet legtisztább eszköztárával operáltak az asztalon (néha a szó szoros értelmében): a befogadó képzelőerejével. A Blind Summit Theatre nem csupán egy különleges előadást mutatott be a sepsiszentgyörgyi nézők számára, hanem műhely-tevékenységen keresztül is segített gazdagítani a helyi művészek tudástárát.

A Blind Summit Theatre báb-előadói foglalkozás mellett a pulzArt résztvevői előadóművészeti workshopon is kipróbálhatták magukat, Horváth Hunor vezetésével.

Origami Workshop OzOz-al

A papírhajtogatás művészetének titkaiba, a mozdulatokban rejlő történetekbe OzOz – Ossama Mohamed Helmy Farag – vezette be kíváncsi tanítványait. Az Egyiptomban élő OzOz papírhajtogatás közben mesélt annak történetéről, megannyi felhasználási módjáról és spirituális dimenziójáról. Az elgondolkodtató rövid elmélkedések közben gyerekek és felnőttek egyaránt örömmel hajtogatták kedvenc állataikat. A mindenki számára nyitott műhelymunka mellett A forradalom madarai elnevezésű interaktív origami installáción is részt vehettek az érdeklődők a Tamási Áron Színházban.

Daniel Spoerri: Eat Art és objektművészet

Az élet összes területéről boronálható össze egy-egy kollázs – ezt bizonyítja Daniel Spoerri munkássága. A tárgyművészet érdekes színfoltja az aktuális képzőművészetnek, Spoerri alkotásai évtizedek elteltével is aktuálisak. A Galațion született Daniel Spoerri munkásságát leginkább a hétköznapi helyzetükből elmozdított, dísztárgy-szerűen falra szerelhető terítékekkel alapozta meg, az Eat Art művészeti irányzat alapítójaként, a sepsiszentgyörgyi kiállítás keretében ebből készített tárlatot láthat a közönség november 30-ig.

Családlátogatás a sorok mentén

A Bod Péter Megyei Könyvtár dísztermében anya, apa és lánya, írók, költők, dramaturgok, slammerek, forgatókönyvírók – Szirmay Ágnes, Kemény István és Kemény Zsófi voltak vendégeink. Egy meghitt, derűs, könnyed, intim és őszinte találkozásra került sor a pulzArt keretében, amely a termet jókedvvel, prózával és költészettel töltötte be.

A Családlátogatás a sorok mentén elnevezésű találkozó mellett még olyan irodalmi programokon vehettünk részt, mint a Nepothu’ lui Thoreau kör vagy a Centauri Pennatus közönségtalálkozó, Horváth Benji könyvbemutatója vagy a Pion & The Unicorns zenés irodalmi  előadása.

Kocsmai hurkok 7 jelenetben – egy különleges előadás, egyedi szereposztással

“Az van, ami van? Vagy van az, ami nincs? Vagy valami van azáltal, hogy nem lėtezik?

S ha valami nincs, van azėrt, mert valaha volt?“ – ezeket a kérdéseket tette fel Pálffy Tibor, az előadás ötletgazdája és rendezője. A Szimplában és a hozzá tartozó kertben a színészek és a nagyszámú közönség ellepték az udvart. A szereplők színházi problémákról, az alkotói válságról beszéltek, miközben önmagukat alakították, bár legtöbb esetekben kissé karikírozva. A nagy érdeklődésnek örvendő premier Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Benedek Zsolt, Bocsárdi Magor, Derzsi Dezső, Giacomello Roberto, Kolcsár Jocó, Kónya Ütő Bence, Nagy Eszter, Pálffy Tibor, Vass Csaba, Vass Zsuzsanna, Vetró Baji előadásában állt össze a pulzArt alkalmából.

The Flock Project: Mint a madárraj

A The Flock Project sepsiszentgyörgyi előadásán az akrobata-táncosok a város egyik legmagasabb épületének, az egykori Bodok Szállónak az oldalán ereszkedtek le. A különleges vertikális táncprodukciót élő zene és felolvasás kísérte. A produkció rövid, erős intenzitású mozgás-jelenetekből épült fel, melynek befejezésekor a Szabadság tér tapssal telt meg.

Különleges zenei programok a pulzArton

A pulzArt 2018-as kiadása a könnyebb jazzes műfajoktól a gondolkodós, komolyzenébe forduló zenei programokig, különleges felhozatalt kínált. A magyarországi iamyank Live Ensemble a kamarazenekari hangzást elektronikus beütésű zenével, valamint videóprojekcióval erősítette. A Sepsiszentgyörgy központjában felállított szabadtéri színpadon is folyamatosan zajlottak az események, a nagybritanniai Rhi énekesnő  produkciója a mainstream és pop zene aktuális trendjeit ötvözte. A manchesteri Shunya Live Band különleges hangzású koncerttel készült, ugyanakkor a jazzesebb műfaj rajongóit a Fekecs Ákos Projekt vitte zenei körútra. Számos DJ és élő produkció mellett említést érdemel a kellemesen dallamos budapesti Nunki Bay Starship jazzes, loungeos hatású előadása, mely pszichedelikus hangzással gazdagította a pulzArt élő zenei programkínálatát.

A hatodik pulzArt fesztiválon 35 esemény és 7 workshop zajlott szeptember 13-16. között, 12 különböző helyszínen. Sepsiszentgyörgy főterén 5 féle program, gólyalábazás, óriásbuborék és ledzsonglőr show, 3d mapping és számos koncert szórakoztatta a gyerekeket, fiatalokat. A programokról beszámolókat a www.pulzart.ro oldalon lehet olvasni.