Creație în comunitate la festivalul PulzArt

Asemenea edițiilor anterioare, cea de-a 6-a ediție a festivalului contemporan de artă pulzArt a scos din nou arta în stradă, în spațiile publice și pe pereți. În parcul memorial ‘56 s-au organizat activități de origami, iar cei interesați au avut chiar ocazia să-și însușească arta circului, iar cu ocazia festivalului, pentru o scurtă perioadă de timp, Hotelul Bodoc, cât și fațada Teatrului Tamási Áron au fost readuse la viață. Trupa din Ungaria, Flock Projekt, și-a etalat talentul de dans pe fațada Hotelului Bodoc, iar pe fațada Teatrului, drept moment de închidere a festivalului, am avut ocazia să vizionăm munca participanților la workshop-ul 3D mapping, workshop susținut de Bordos László Zsolt. Pe parcursul festivalului pulzArt am avut ocazia să ne așezăm pe cuburile multifuncționale din lemn, create în cadrul workshopului de arhitectură, iar pe brațul, mâna mai multor participanți am putut vedea frumoasele creații ale atelierului de henna.

Reprezentanții artei contemporane au sosit din diferite țări, majoritatea lor venind pentru prima oară în municipiul Sfântu Gheorghe. Din Marea Britanie, am avut teatru de păpuși, muzică experimentală și sintetizator de lumină, din Egipt am avut parte de arta și istoria plierii hârtiei, din Elveția și Austria, arte plastice, iar din Ungaria, muzica, literatura, activitățile pentru copii și cascadoriile de circ, dansurile verticale, opera nouă de păpuși și proiecția pe clădiri. Din România, anul acesta oferta festivalului a fost îmbogățită de proiectele de literatură, muzică, teatru și artă plastică. Expoziția individuală a artistei László Hajnalka poate fi vizionată în continuare în Ceainăria Tein, în timp ce expoziția lui Daniel Spoerri în Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.

Primele 6 evenimente memorabile ale festivalului pulzArt :

The Table: Lumea lui Moise a încântat toți participanții

Spectacolul de păpuși destinat adulților, intitulat ”The Table” (Masa) s-a înregistrat ca fiind cea mai memorabilă producție a festivalului pulzArt, spectacolul de păpuși din Marea Britanie, jucat pe ”masa transilvăneană” le-a oferit o nouă perspectivă localnicilor. Autorii aventurilor epice ale lui Moise, cu cap de carton și corp din pânză, au operat pe masă cu cel mai pur instrument al artei (uneori la propriu): puterea imaginației telespectatorilor. Teatrul Blind Summit Theatre nu doar că a adus în fața ochilor publicului din Sfântu Gheorghe un spectacol unic, dar a contribuit și la îmbogățirea cunoștințelor artiștilor locali prin activități de atelier.

Origami Workshop cu OzOz

OzOz – Ossama Mohamed Helmy Farag – i-a introdus pe cei curioși în taina artei origami, a plierii hârtiei. În timp ce plia hârtia, OzOz, din Egipt, ne-a povestit despre istoria artei origami, de nenumăratele modalități de utilizare a acestora, cât și de dimensiunea spirituală a acestei arte. În timpul scurtelor reflecții contemplative, cei mici, cât și cei mari, au pliat cu bucurie animalele lor preferate. Pe lângă atelierul deschis la adresa tuturor, cei interesați au avut posibilitatea să ia parte chiar și la instalația interactivă de origami, denumită ”Păsările Revoluției”, susținute în Teatrul Tamási Áron.

Daniel Spoerri: Eat Art și Object Art

Toate aspectele vieții pot sta la baza unui colaj – fapt dovedit de activitatea lui Daniel Spoerri. Arta obiectului este o interesantă pată de culoare a artei contemporane, creațiile lui Spoerri fiind actuale chiar și după decenii. Creațiile lui Daniel Spoerri, născut la Galați, s-au inspirat în general din obiecte așezate pe perete, asemenea unor obiecte-decorative, artistul fiind considerat inițiatorul conceptului de Eat Art. Publicul are posibilitatea să vizioneze expoziția bazată pe această colecție de colaje, până la data de 30 noiembrie.

Vizită de familie de-a lungul rândurilor

În cadrul Bibliotecii Județene Bod Péter am avut onoarea de a îi avea ca invitați pe Szirmay Ágnes, Kemény István și Kemény Zsófi – mama, tatăl și fiica – scriitori, poeți, dramatugi, slammeri și scenariști. În cadrul festivalului pulzArt s-a realizat o întâlnire intimă, senină, grațioasă și sinceră, care a umplut camera cu voie bună, proză și poezie.

Pe lângă întâlnirea denumită ”Vizită de familie de-a lungul rândurilor”, am avut ocazia să participăm la programe literare ca cercul ”Nepothu’ lui Thoreau” sau întâlnirea cu publicul  a lui Centauri Pennatus, prezentarea de carte a lui Horváth Benji sau spectacolul de muzică și literatură prezentat de Pion & The Unicorns.

Bucle de tavernă în 7 acte – un spectacol special, cu un cast unic

“Este ceea ce este? Sau este ceea ce nu este? Sau este ceva prin faptul că nu există? Iar dacă ceva nu este, este fiindcă a fost cândva?” – acestea au fost întrebările pe care le-a adresat Pálffy Tibor, inițiatorul și regizorul spectacolului. Actorii și publicul în număr mare au umplut locația Szimpla, cât și curtea care aparține acesteia. Actorii au vorbit despre problemele lor de teatru, de criza creației, în timp ce se auto-creau, deși de cele mai multe ori creau chiar ușoare caricaturi. Premierul de mare succes, în care joacă Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Benedek Zsolt, Bocsárdi Magor, Derzsi Dezső, Giacomello Roberto, Kolcsár Jocó, Kónya Ütő Bence, Nagy Eszter, Pálffy Tibor, Vass Csaba, Vass Zsuzsanna, Vetró Baji,  a luat naștere cu ocazia festivalului pulzArt.

The Flock Project: Ca roiul de păsări

În spectacolul prezentat la Sfântu Gheorghe, dansatorii acrobați ai trupei The Flock Project au coborât pe una dintre cele mai înalte clădiri ale orașului, pe una dintre laturile fostului Hotel Bodoc. Spectacolul unic de dans vertical a fost însoțit de muzică live și lectură. Producția s-a compus din scene de mișcare, scurte, dar de mare intensitate, care s-au terminat cu aplauzele publicului din Piața Libertății.

Programe muzicale speciale la pulzArt

Ediția 2018 a festivalului pulzArt a adus în fața publicului oferte unice, începând de la genuri muzicale mai ușoare, de jazz, la genuri mai contemplative, mai clasice. Iamyank Live Ensemble din Ungaria a îmbinat sunetul de orchestră de cameră cu muzica electronică, cât și proiecție video. Pe scena amplasată în centrul municipiului Sfântu Gheorghe evenimentele s-au desfășurat în continuu, spectacolul cântăreței Rhi, din Marea Britanie, îmbinând mainstream-ul cu tendințele actuale ale muzicii pop. Trupa Shunya Live Band din Manchester ne-a delectat cu un concert special, în timp ce fanii genului muzical jazz au fost purtați într-o călătorie muzicală de Fekecs Ákos Projekt. Pe lângă nenumerați DJ și producții live, se merită a aminti de spectacolul de jazz și lounge a lui Nunki Bay Starship din Budapesta, care a îmbogățit oferta programului muzical al festivalului pulzArt cu sunetul psihedelic.

În cadrul celei de a 6-a ediții a festivalului pulzArt, în perioada 13-16 septembrie, s-au organizat 35 de evenimente și 7 workshop-uri, toate acestea având loc în 12 locații diferite. În centrul municipiului Sfântu Gheorghe 5 programe, activități cu picioroange, baloane uriașe și show de jonglerii cu led, 3d mapping și nenumărate concerte au asigurat distracția copiilor și a tinerilor. Mai multe despre programe puteți citi pe pagina www.pulzart.ro .