Lezajlott a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál köztéri installációs pályázatának zsűrizése. A zsűri az előre meghatározott kritériumok alapján a három legmagasabb pontszámot elért pályaművet díjazta. A felhívásra öt pályamunka érkezett.

A pulzArt mikro – egyszemélyes világok tematikájú köztéri installációk felhívására beérkezett pályaművek nyertesei:  kk_kollektív (Horváth Mihály, Kali Ágnes, Kusztos Anna, Kusztos Júlia): láthatatlan munka; Marina Melenti Persistence of Vision; Rizmayer Péter Kút fa.

A pályamunkák kiválasztása során a zsűri az eredetiséget, a helyspecifikumot, a megvalósíthatóságot és igényes kivitelezést, továbbá az esztétikai és tartalmi minőséget, valamint a költséghatékony kivitelezhetőséget vette figyelembe.

A kk_kollektív láthatatlan munka című köztéri installációja az egymástól függetlenül, elszigetelten működő háztartásokban láthatatlanul végzett munkát összesíti és jeleníti meg jelképesen. A 23 fehér lepedőből álló installáció arra a kérdésre keresi a választ, hogy tudunk-e, képesek vagyunk-e közösséget alkotni? Ehhez szervesen hozzátartozik annak felismerése, hogy a nagyrészt, – de nem csak – nőket érintő láthatatlan munkavégzés közössé tehető, kiszervezhető. Az installációhoz rövid, vizuális elemekkel operáló háromnyelvű információs blokk, és egy performansz is társul. 

Marina Melenti Persistence of Vision című projektje a közösségek létrejöttét meghatározó elemeket és a közösségek közötti kapcsolatokat vizsgálja. Az installáció nagyobb méretben és két példányban reprodukálja a 19. század eleji Taumatrop nevű optikai játékot. A projekt egy interaktív játék: egy korongot ábrázol, amelyet két zsinórral ellentétes végeire rögzítenek.

Rizmayer Péter Kút fa című installációja a park egy élő fáját változtatja élő kúttá, így a természeti folyamatokat, a víz körforgását és a fák fontosságát helyezi középpontba, rávilágít arra, hogyan lehet élhetőbbé tenni a városi környezetet.

A fesztiválra olyan kis költségvetésű, egyszerű és eredeti, korábbi fesztiválokon, kiállításokon még be nem mutatott kortárs köztéri installációkra vártunk terveket – megvalósítással együtt –, amelyekkel a fesztivál közönsége interakcióba kerülhet, amelyek egyszersmind gondolatokat ihletnek, érzelmeket váltanak ki, és (újra)találkozásra ösztökélnek, a pulzArt mikro – egyszemélyes világok témában. A felhívásra hivatásos képző- és építőművészek illetve ezen szakok hallgatóinak egyénileg vagy csoportosan jelentkezhettek.

Az installációk a fesztivál ideje alatt, szeptember 14–17. között,  Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban lesznek kiállítva. A kiállított installációkat a fesztivál ideje alatt közönségszavazásra bocsátjuk, a nyertes alkotás külön díjban részesül.