Az alkotói szabadság támogatása mellett kötelezte el magát Sepsiszentgyörgy önkormányzata, derült ki Sztakics Éva-Judit alpolgármester megnyitó szavaiból, a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál pedig a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat legmarkánsabb rendezvényévé vált. Ha egy városban a kulturális élet fejlesztésére teszik a hangsúlyt, az a gazdasági életet is megpezsdíti – hangsúlyozta Sztakics Éva-Judit.
A fesztivál hivatalos megnyitóját csütörtökön kora délután tartották a város új főterén, majd a résztvevők, kíváncsian a VitrinArt program eredményeire, kirakatnéző túrára indultak. A művészet és a vállalkozói szféra szerencsés találkozása ez a projekt, amelyben hét képzőművész és hét belvárosi bolt tulajdonosa együttműködésének köszönhetően, megújultak az üzletek kirakatai, emelte ki Veres Nagy Tímea programfelelős.
Első megálló a Sándor házaspár által működtetett Júlia ajándékbolt volt, ahol Veres Imola csíkszeredai képzőművész az ősz témáját felhasználva, harmonikus, részletgazdag, saját alkotásokkal is színesítette a kirakatot. A Luxor férfi divatáru kirakatába Péter Eszter sepsiszentgyörgyi képzőművész olyan papíröltönyt készített, amelynek galléra megsokszorozódik, így válik szárnyaló műalkotássá. Simon Rozália, a bolt tulajdonosa, elmondta, örömmel fogadta a kezdeményezést, régóta kívánta a változást, nyitott a folytatásra is. Hasonlóképpen beszélt Kópis Zoltán, a mézesbolt tulajdonosa, kiemelve, hogy azonnal éreztette a hatását az átrendezett kirakat, megállnak az emberek, megnézik, erre korábban nem volt példa. Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész a korabeli fotókkal, régi és modern, méhészethez szükséges tárgyakat rendezett el kellemes, vonzó módon. A hét boltból talán a legnagyobb kihívást a Dajka jelentett, a bababoltnak ugyanis nincs hagyományos értelemben vett kirakata, viszont a bolt jellegéből adódóan annál több a felhasználható szép anyag. A Művészeti és Népiskola két diákja Nagy Beáta és Kocsis István, a bolttulajdonos Oláh Józseffel közösen nagyobb terveket és álmokat is szőtt, a tűzfalat is bevonva, egy egész épületet átölelő koncepción dolgoznak. György Eszter Csíkszeredában élő, sepsiszentgyörgyi származású képzőművész elmondta, örült, hogy a kézműves bolt kirakatát kellett berendeznie, ugyanis közel áll hozzá ez a világ, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a kézműves termékek használhatóságára tegye a hangsúlyt az átrendezett kirakatban. Szerderjesi Szidónia, csíkszeredai származású, Sepsiszentgyörgyön élő képzőművész letisztult, skandináv stílusban elrendezett kirakatot alakított ki a Natur Island bioboltnak, amelyet Fekete Bálint által tervezett, újrahasznosított kartonból készült polcrendszere gazdagít. Modern, fiatalos lett a kirakat, szükségünk volt rá, nyugtázta az elképzelést Csutak Zita tulajdonos. Az utolsó megtekintett kirakat a Bubu Cris turkálóé volt, amely jó példa, hogy egy használt ruhákat forgalmazó üzletbe is lehet rendkívüli kirakatot álmodni, ezt a VitrinArt keretében Bagoly Zsuzsa és Daczó Enikő, sepsiszentgyörgyi képzőművészek tették meg.

Galéria