A kortárs román irodalom legsikeresebb testvérpárosa, a Ioan Slavici-ükunokák Filip és Matei Florian közös regénye, a 2006-ban megjelent, majd több kiadást megért Băiuţeii (Kölykök) gyermekkori történetek „négykezes” feldolgozása, két eltérő perspektívában. A „kulcsos nemzedék” kamaszéveiről szóló könyv nemcsak itthon, de Európában is sikert aratott. Az író-olvasó találkozó érdekessége, hogy a testvérpár beszélgetőtársa Karácsonyi Zsolt költő, a kolozsvári Helikon szépirodalmi folyóirat főszerkesztője lesz, aki Filip Florian mindkét, magyarul is megjelenő könyvét fordította.

Filip Florian (1968) geológiát és geofizikát tanult, a rendszerváltást követően újságíróként dolgozott, 2005-ben debütált regényíróként. Első munkája a több debütdíjat is besöprő, misztikus realizmussal átitatott, több nyelvre lefordított Degete mici (Kisujjak) című regény. A közönség szereti regényeit, a kortárs román irodalom nagy mesélői közé sorolják. Magyarul a Magvető kiadónál két regénye jelent meg, a Kisujjak (2008) és A király napjai (2009).

Matei Florian (1979) a Dilema Veche, majd a Dilema hetilap munkatársa, ahol főként rockzenei kritikákat közöl. Testvérével, Filippel közösen írt regénye, a Băiuţeii 2005-ben jelent meg, majd egyéni kötettel jelentkezett 2009-ben, Şi Hams Şi Regretel címmel. 2008-ban zenei kritikusi díjat kap.

szeptember 7., szombat, 18.00 h, Bod Péter Megyei Könyvtár

Hasonló Fellépők

A Helikon irodalmi délutánja – Karácsonyi Zsolt, László Noémi, Papp Attila Zsolt

Karafiáth Orsolya: Író-olvasó találkozó

Szálinger Balázs: Író-olvasó találkozó