A tömbháznegyedek méla kietlensége, az urbánus környezet jellegzetesen Kelet-európai mivolta, az emberek gyötrelmei és örömei – mintha a szocializmusban született nemzedék éppen ugyanazon vizuális gondolatok mentén hagyná maga mögött a javarészt totalitárius rendszert és ugyanazon szempontok alapján venné górcső alá a szabadabbnak vélt jelent.

A román filmesek új hullámán érkező operatőrök mintha mindig ugyanúgy látnának: lekoszlott tömbháznegyedek, fura szociális konglomerátumok az emberek közt és teljesen butának tűnő valóság, amiben a Renault fejlesztésű Daciát ugyanúgy lökni kell, mint az antiban. Aztán jut itt hely a tömbháznegyedek meghitt pillanatainak: gondozott futórózsák egy nyomort kiáltó épület előtt, szivárvány az akciós termékeket kínáló sátor fölött, vagy éppen a blokkokat őrző pléhkrisztus. Hajdú Tamás képei egyértelműen mutatják, hogy a glóbusz melyik sarkából érkezik: kitűnő érzékkel keríti lencsevégre az ország azon sarkait, amelyek igazán jellemzik a vidéket.

Fényképeit a The Gurdian, a La Republica, a Vice és még számos sajtótermék publikálta és különböző szakmai elismerésekkel is kitűntették. Fényképei egyfajta átmenetet képeznek a dokumentarista jellegű, szociálisan érzékeny vonal és a pikírt humor világa közt: az emberek viselkedéséről, az adott helyszín törvényszerűségeiről, régi és ismerős szokásokról.

Ha az eddig olvasottak alapján valaki mégis azt hinné, hogy Hajdú Tamás egy rideg és kegyetlen világot mutat, csalódni fog. A fényképekben sok a szeretett, a tömbházsarki szépség is: állatok, növények, a táj, a fények és sok apró részlet teszi ezt a világot furcsamód kedvessé: nyilván mindez Hajdú személyiségét is tükrözi, amely kedvességről és nem kevés humorról tanúskodik.

A kiállítást Bodó Julianna kulturális antropológus és egyetemi tanár nyitja meg.

Interjú a TVR 2 műsorából, román nyelven

Hasonló Fellépők

2017. szeptember 1.

pulzArt Mobile with Traila és Kupás Anna installációk

2017. szeptember 1.

Imre Mariann és Székely Gábor kiállítása (HU)

2017. szeptember 3.

Tokyo Sound Land (JP)