Pszichedelikus utazás, pont úgy, ahogy a filmeken a durva drogok hatását illusztrálják. Pár szóban így lehetne összegezni az 5. PulzArt összművészeti fesztiválon vasárnapig megtekinthető sztereó 3d tárgyvetítéses installációt.

A Magma Kortárs Kiállítótér mindig is alappillére volt a fesztiválnak. Az esemény első napján a spidron, azaz egy komplex, egyenlő oldalú, vagy egyenlő szögű háromszögekből alkotott, S betűt formázó geometriai forma kitalálója, Erdély Dániel tartott előadást az elmúlt 35 év spidronokkal kapcsolatos kutatásairól, kísérleteiről. Az eredményekből kiderül: szinte minden ismertebb forma szétszedhető a spidron, illetve annak különböző térbeli formái mentén – tükörszimmetrikus formákra. Az alkalmazhatóság is igen sokszínű, belsőépítészeti, dekoratív területtől, egészen videómegjelenítésig számos területen használnak spidront.

A forma világa eddig a pontig mindenképp komplexebb matematikai ismereteket feltételezett. Bordos László Zsolt azonban már a spidronok mentén kibontakozó látványvilágra koncentrált. A falon elhelyezett mandala szerű tárgy szintén spidronokból épül, ez képezte a vetítés központját. Az élményt azonban a térhatás adja meg, amelyet klasszikus, kék-piros 3D szemüveggel, azaz szakkifejezéssel élve, anaglif sztereoszkópiával ér el a művész.

Amit a közönség ebből lát, az a látás felfokozott élménye: a formák, szétválnak, majd összeállnak, pörögnek, és kinyújtják hegyes szögeiket a közönség felé. A spidronokat itt már nehéz tetten érni. A látvány azonban lehengerlő, a Magma plafonjáról csüngő szemüvegekben még kapaszkodik is a közönség. Ha a látvány önmagában nem lenne elég magával ragadó, akkor Darko Kolar, azaz DEKODE disszonáns jazzes dallamai tovább fokozzák az érzést. Az installáció egész vasárnapig megtekinthető, a MAGMA a pulzArt ideje alatt hosszabbított programmal, 11 és 22 óra között tart nyitva.

Kiss Bence

Galéria