Spidron: forme virtuale
Spidron-ul este o formă alcătuită din triunghiuri echilaterale, care pleacă dintr-o formă în S, creând un aspect asemenea unui vârtej. Creatorul acestuia, Erdély Daniel, a prezentat această formă în cadrul Universității de Artă – specilizarea Design, la un seminar al profesorului Rubik Ernő, inventatorul cubului Rubik.
„N-am mai văzut așa ceva – a spus inventatorul cubului magic atunci când artistul în devenire – fiul artistului avangardist Erdély Miklós – i-a prezentat această formă pliată din hârtie, asemenea unui acordeon”, spune jurnalistul Bodoky Tamás pe portalul index.hu.
În Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA ne putem întâlni cu această artă de spidron mapping, adică o proiecție spațială unică. Creația vizuală a lui Zsolt László Bordos folosește Spidron-ul ca o formă de inspirație. Cu ajutorul metodei de object mapping, artistul captează posibilitățile vizuale ale formei geometrice.
Deși au existat numeroase încercări în acest domeniu, apariția și denumirea proiecției obiectelor (object mapping), ca artă independentă, datează din 2006-2007, atunci când artiștii experimentali din mai multe părți ale lumii – inclusiv Ungaria – plictisiți de proiecțiile pe suprafețe plane, au început să proiecteze pe obiecte, decoruri tridimensionale. O varietate determinantă a proiecției de obiecte constă în proiectarea arhitecturală, cunoscută și sub numele de „proiectare pe clădiri”.
Experiența este adâncită literalmente de stereoscopia anaglyph: trecând de experiența 3D, acel proces de generare a sentimentului de spațiu amplifică experimentele vizuale create cu o varietate de accesorii și induce în eroare simțurile spectatorilor. „Spectatorul nu poate interpreta imaginile prin metodele obișnuite, simțurile îi lasă de dorit (imaginea proiectată modifică suprafața proiectată). Proiecția scoate spectatorul din tiparul său de percepție și observație, provocându-l la crearea unui nou proces de interpretare! Sunt convins că proiecția de obiecte și clădiri depășește cu totul categoria curiozității tehnice. Este vorba despre un nou limbaj vizual, un limbaj care are capacitatea să se adreseze omului de astăzi!”, spune Bordos.
Din cauza tehnologiei de lumini şi sunet utilizate în expoziție, Spidron video mapping nu este recomandat minorilor.
Expoziția poate fi vizionată pe toată durata festivalului, cu program special de vineri până duminică între 11:00 – 22:00.
Mai multe informații: https://magma.maybe.ro/archive.php?id=258#ro