
Tein Teatroom: Tigrul
După o perioadă mai liniștită, Tein Teatroom nu numai că revine cu forțe noi, dar apare pe scena festivalului pulzArt ediția a 5-a cu una dintre cele mai actuale piese ale literaturii dramatice române contemporane.
Drama Gianinei Cărbunariu din 2012, Tigrul din orașul nostru, a apărut cu subtitlul Mockumentary play, în care Cărbunariu, „făcând referire la un eveniment adevărat degenerat într-o știre de senzație, scrie în modul său obișnuit despre societatea europeană contemporană. Textul prezintă simultan diferite puncte de vedere și absurditatea acestora”.
„Tigrii nu plătesc pentru serviciile primite. Cel mult în natură. Și din acest lucru reiese că oamenii nu pot fi sinceri. Desigur că nu sunt, ei fură camerele foto ale turiștilor. Mănâncă tot din farfurie, nu lasă nicio firmitură vrăbiilor native. Tigrii nu sunt de pe aici, ei au venit pur și simplu aici. Nu pot nici să cerșească ca lumea. Ca să nu mai vorbim de faptul că strică groaznic imaginea orașului. Nu este om, este un animal nenorocit. Este mai bine ca tigrii să fie separați printr-un gard de oamenii obișnuiți, de cetățenii, contribuabilii cinstiți. Gardul protejează, gardul este bun pentru toată lumea. Dacă gardul nu ar fi de ajuns, tigrul ar trebui împușcat. Pentru binele nostru, al tuturor.
La data de 13 decembrie 2011, din cauza neglijenței îngrijitorului, un tigru evadează din grădina zoologică din Sibiu. Animalul hoinărește ore întregi în oraș, până când trupa formată din ofițeri de poliție, vânători și îngrijitori de la grădina zoologică îl încercuiește și îl injectează cu o substanță de adormit. Apoi îl împușcă.” – scrie Boros Kinga în traducerea maghiară din prefața piesei.
La festival, Tein Teatroom apare în formația veche (Pálffy Tibor, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Derzsi Dezső), dar să nu sperăm la rolul confortabil (ațipitor) al spectatorului, fiindcă Tigrul este interactiv, Tigrul este despre noi.
Până în prezent, piesa Gianinei Cărbunariu a fost tradusă în 8 limbi și a fost prezentată cel puțin o dată în fiecare limbă, această poveste ticăloasă făcând înconjurul lumii. Premiera din Suedia a făcut parte din selecția oficială a Festivalului de la Avignon.