Női és férfi vallomások egyazon témára

december 13., vasárnap, 17.00, Háromszék Táncstúdió

Férfi és nő szemével a világ. Világban a haza. Hazában a hovatartozás. Gyökerek, eredet és 21. századi magyarországi létállapot. Mit jelent ma bartóki, kodályi módon magyarnak és művésznek lenni? Hogyan táplálkozhat ebből a nő és miként érzékeli ezt a férfi? Két alkotó, egy téma: a kortárs utazó, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel kerül egyre közelebb a világhoz és önmagához. A két utazó a két koreográfus: Barta Dóra és Kun Attila. A mozdulatokba kódolt személyes vallomások a 21. század egyik alapkérdéséről, az önazonosságról, az identitáskeresésről, az őszinte szembenézés felettébb megrázó és megbolygató élményéről szólnak.
Bartók Béla 1920-ban, a kivándorlás gondolatát ízlelgetve, így írt Berlinből: „Nálunk otthon nagyon sivárak az állapotok; idejöttem szétnézni, mit lehetne tenni. Örömmel láttam, hogy itt már nagyon megbecsülnek. Mindenesetre lehetséges volna itt is megtelepednem. De – amint jól tudja – a népdalok nehezen engednek engem Nyugatra; hiába minden, Kelet felé húznak.” Az előadásban megidézett kérdések sejtetve kirajzolódó válaszai a közönség számára is személyesen átélhető önvallomások.

A hagyomány és kortárs metszésében teret foglaló pulzArt3 kínálatában a BarátoK című táncszínházi előadás a magyar táncélet egyik erőteljes alkotója, a személyes hangú koreográfus Barta Dóra és kiválóan képzett együttese a Badora Társulat előadásában látható.

Barta Dóra gazdag alkotói pályáján kultikus irodalmi művekből készült munkák: Shakespeare, Kafka, Garcia Lorca, mellett a balett színpadok alapművei is felbukkannak, mint a Diótörő, vagy az Egy faun délutánja. Ezúttal kortárs a téma és szabad a kreativitás: Kun Attilával nem ez az első közös munkájuk. Kun Attila koreográfus, a Közép Európa Táncszínház művészeti vezetője Szentpéterváron, Madridban és Amerikában is tanult, nyolc kitüntetés díjazottja, a sepsiszentgyörgyi közönség a Játék Évében a Horda c. vendégelőadás koreográfusaként találkozhatott vele. A Harangozó Gyula-, Imre Zoltán- és többek között Érdemes művész-díjjal is kitüntetett Barta Dórát vendégrendezőként ismerhetjük, az elmúlt évadban az M Stúdió társulatával együtt hozta létre a Garcia Lorca Háza c. előadást.

Előadók: Horváth Zita, Domán Dalma, Szőllősi Krisztina, Darabont Áron, Feledi János, Szóka Roland, Matkovics Norbert
Dramaturg: Réczei Tamás
Fény:Katonka Zoltán
Jelmez: Kiss Julcsi
Koreográfia: Első rész: Kun Attila. Második rész: Barta Dóra.

Hasonló Fellépők

A kollektív olvasás története – Újvidéki Szerb Nemzeti Színház

Udvarhely Néptáncműhely: A köz

Duna Táncműhely: Ami a szívedet nyomja