december 10., csütörtök, 20.30, Háromszék Táncstúdió

Két dudás egy csárdában
a gyökerekből és a magasságokból táplálkozó BORBÉLY–DRESCH QUARTET koncertje
a Háromszék Táncstúdióban

A jelen pillanat ereje és a régi rendek összefüggései szólalnak meg a két dudás egy csárdában szólást újraértelmező esten. Kortárs-e a népzene, vagy a törekvésünk az, hogy a mai műfajok rendjében elhelyezzük az autentikus elemeket?
Szellemi izgalmat jelenthetnek a zenehallgatónak a fenti elmélkedések, de a Borbély–Dresch Quartet által nyújtott zenei élmény teljesen mai és frissen lélegző erőt sugároz. A magyar etno-jazz két meghatározó szaxofonos egyéniségének közösen megalkotott zenei világa a hallgatót leheletfinom rezgéseken keresztül kíséri a népzene motívumaiból fogant és a kortárs jazz világában érlelt területekre. Már ki tudok áradni. Nem akarok megfelelni, csak kiállok, és élvezem a zenét – fogalmaz Dresch Mihály, és ez az áramlás, eggyé válás jellemzi a közös zenekari koncert szellemét is. Mondják: dudások megjárják a világ mélységeit és magasságait. A zene a gyökerekből merít és az isteni szférához kapcsolódik, vallja Dresch Mihály is, aki számos olyan kiemelkedő magyar népzenésszel is együtt muzsikált, mint Halmos Béla, Balogh Kálmán vagy Csík János. A két nagyformátumú fúvósegyéniség Te és Te című első közös albuma a pulzArt3 lüktetésében.
TE: a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes- és Kiváló Művész Dresch Mihály, és TE a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas sokoldalú fúvós, muzsikus, Borbély Mihály. Borbély a nép- és világzene, a jazz és kortárszene területén egyaránt tevékenykedik, zeneszerző és zenekarvezető, a közel negyven éve működő Vujicsics együttes alapítója, a Balkán Jazz Project, a Borbély Műhely frontembere. Az elkötelezett zenepedagógusnak a tanítás élete és zenefilozófiája meghatározó eleme. Dresch Mihály pályafutása során a világ számos rangos fesztiválján és jazzklubjában muzsikált már, a jazz fontos előadóival lépett színpadra: Archie Shepp, Chris Potter, John Tchicai, Roscoe Mitchell, Chico Freeman és Zbigniew Namyslowski voltak partnerei.

Borbély – Dresch Quartet

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya
Dresch Mihály – szaxofon, fuhun
Horváth Balázs – bőgő
G. Szabó Hunor – dob

„A formáció a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak közös zenekara, ahol a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoz létre, melynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Közös zenei világuk néhol melankolikus, ugyanakkor határtalan zenei íz és érzelmi gazdagság jellemzi, ugyanúgy jelen vannak benne a jazz elemek, mint a Kárpát-medence népzenéjének motívumai.” (Fidelio, V.D.)
„Ha a lélek a belsõ vagy külsõ hidegségtõl megdermed, ez az album alkalmas a dermedtség feloldására, melegség és a szeretet közvetítésére.” (hifipiac.hu, C.M.)

Hasonló Fellépők

Arifa világzenei koncert

Argo

Grencsó Kollektíva – Szabad–Szabados–Szabad zene