december 12., szombat, HOSTEL

16.00, filmvetítés: 1956, archív fotók és hangfelvételek alapján – Rendező: Molnár Csaba
17.10, filmvetítés: „Az események titkos története” – Szabados György koncertfilm – Rendező:Mispál Attila
20.30 Grencsó Kollektíva koncert

Grencsó István szaxofonos és fuvolista zenekarvezető 1985-ben alapította a Grencsó Kollektívát, ami tulajdonképpen nem is nevezhető egy hagyományos együttesnek, inkább egy olyan szerveződésnek, ami sajátos stílussal rendelkező művészeket gyűjt maga köré, így a három alaptag mellé gyakran csatlakoznak vendégzenészek.

A pulzArt-on a Grencsó Kollektíva egy bővített programsorozat keretében vesz részt: a koncertet megelőzően filmvetítésekre és beszélgetésekre vetítésére kerül sor. Az 1956-os forradalom napjai alatt készült hangfelvételek és archív fotók egy történelmi időutazásra vezetnek bennünket. Beszélgetések Szabados Györggyel című rádióműsorban  a zeneszerző és zongoraművész szintén az 1956-os emlékeiről beszél. Majd a 2014-es Hagyományok Házában tartott Szabados György emléknapról készült film Az események titkos története című históriás ének keletkezésének körülményeit tárja fel. Ezt követően megtekinthetjük Szabados György 1956-ról írt zeneművének koncertfelvételét. A politikai erők megszorításai miatt az 1982-ben született művet mindössze négy alkalommal lehetett előadni.

A filmeket és beszélgetéseket a Grencsó Kollektíva koncertje koronázza. A koncert gerincét a Derengés című új lemez dalai, az ikonikus Szabados kompozíciók képezik. A sepsiszentgyörgyi koncerten közreműködik Grencsó István fúvósként, Benkő Róbert bőgősként, Miklós Szilveszter, mint dobos, zongorán pedig Pozsár Máté fog játszani.

Egy korábbi lemezük kapcsán Turi Gábor így vélekedik: „Jóllehet (a darabok) kiinduló- és zárópontja mindig egy világosan artikulált téma, ez a zene nem a dzsessz bevett nyelvezetén szólal meg: fő rendezőelve a spontaneitás, amely a rögzített hangnemektől való elrugaszkodásban, az energiaimpulzusok szabad áramlásában és a muzsikusok közötti interakcióban nyilvánul meg”.

Hasonló Fellépők

Borbély–Dresch Quartet

Arifa világzenei koncert

Argo