Népi varrottas falvédők újragondolva – Status update, vagyis milyen állapotban vagyunk

december 10., csütörtök, 17:00, Lábas Ház

Valamikor a konyha falát védték, és fontos mondandóval bírtak a jóborivó szomszédnak arról, hogy meddig illik vendégeskedni, vagy a kedves férj hasonló szokásait próbálták kordában tartani a kihímzett üzenetek. Az idilli környezetbe varrt széles mosolyú szívek rímei arról is vallottak, hogy a boldog házasság, míg a világ eltart, hiszen a rendes ember tiszta házban él, és a rendes asszony sem siratja vissza lányságát. Nagyanyáink hasznos időtöltése, szorgos tevékenysége egyfajta állapotjelzőként is működött régen. A falvédők tanácsait sokszor idézték, és hagyatkoztak rá a megmagyarázhatatlan gondok idején is.

A pulzArt3 ötletgazdái arra voltak kíváncsiak, miként találkozik a jelen friss vizuális élményre vágyó befogadója a régi falvédők világával, és milyen válaszra késztetik a kortárs alkotókat a népi hagyomány életbölcsességei. Benedek Ágnes színművész és Péter Eszter képzőművész Lázár Prezsmer Endre kulturális szervezővel karöltve olyan kiállítást terveztek, melyben e találkozás lenyomatát mutatják meg. A tárlat játékos párbeszéd egy régi, eredeti falvédőkből álló gyűjtemény és a fiatal illusztrátorok mai hordozókra tervezett alkotásai közt. A sepsiszentgyörgyi képzőművész Báász Szigeti Pálma falvédői képezik a tárlat alapanyagát, ezzel párhuzamosan Kopacz Annamária, Ördög- Gyárfás Ágota, Szász Zsolt, Török Tihamér újraértelmezéseit láthatjuk. A fiatal illusztrátorok maguk választották meg, hogy milyen modern felületre szabják válaszaikat, jelen állapotukra vonatkozó bejegyzéseiket.„Fehér selyem csipkés szélű drága kicsi kendő, súgd meg nékem mond meg nékem, mit hoz a jövendő.” Van ki igazi falvédőre fogalmazott jelen idejű cselekményt, más posztert vagy autós leporellót használt a status update játékhoz.

A tárlatot a Lábas Házban nyitják meg csütörtökön, a hagyomány és a kortárs metszéspontja tematikával jelentkező kezdőnapon, délután öt órától. A kiállítás december 30-ig ingyenesen látogatható, hétköznaponként 9-17 óra között.

Hasonló Fellépők

drMáriás: Nagyon örülök, hogy végre nem kell örülnünk

ManiAnimae – Szira Henrietta és Szíj Kamilla

Jovián György festőművészeti kiállítás