A Status Update című tárlattal rajtolt december 10-én, csütörtökön, Sepsiszentgyörgy kortárs összművészeti fesztiválja a pulzArt. A tárlaton régi és újraértelmezett falvédőket állítottak ki, összesen öt képzőművész munkái kerültek a falra.

A pulzArt idei koncepciójának tökéletes példája a kiállítás, hiszen annak ellenére, hogy a falvédők gyakran a giccs határán mozognak, a művészetnek egyik szegmensét képviselik. A Sepsiszentgyörgyön nyilvántartottak közül a legrégebbi falvédőt 1913-ban készítették. A belvárosban, a polgármesteri hivatal és a színház között található Téglás Kézimunka Boltban hajdanán több száz mintát is lehetett kapni, ezeket később otthon hímezhette ki a vásárló. A tárlaton kiállított feliratos falvédők javarészt Baász Szigeti Pálma magángyűjteményéből származnak.

A falvédők újraértelmezésébe öt képzőművész kapcsolódott be: Kopacz Annamária, Ördög Gyárfás Ágota, Török Tihamér, Szász Zsolt, illetve Baász Szigeti Pálma. A kiállított alkotások közt van örökmozgó animáció, internetről inspirálódott hímzés, autós napvédő, skype-os kép vagy mobiltelefonra ragasztható matrica is.

„A pulzArt programjának összeállításakor a csapat olyan művészeket készült meghívni, akik a 2015-re meghirdetett Hagyományok évében arra adnak választ, hogy miként fér meg egymás mellett a régi és az új, hogyan épül be a tradíció a jelenbe és hogyan alakul a hagyomány a korszellem hatására. A kérdésekkel szemben válaszok nem egyetemesek és nem örökérvényűek, hanem időről időre át kell értékelni őket. Ezen a tárlaton mai válaszokat kapunk, de ezek a válaszok nem örökérvényűek, minden bizonnyal holnap már más formák, állítások lesznek hitelesek” – fogalmazott a szervezők részéről köszöntést mondó Kiss Bence.

Az eseményen egy perc néma csenddel tisztelegtek a múlt héten elhunyt Nagy Kopeczky Kálmán emléke előtt, a Cimborák bábtársulat vezetője a pulzArt szervezésében is részt vett.

Kiss Bence

Hasonló Fellépők

drMáriás: Nagyon örülök, hogy végre nem kell örülnünk

ManiAnimae – Szira Henrietta és Szíj Kamilla

Csütörtökön sejahaj…