Tompa Andrea író, színikritikus 1971-ben született Kolozsváron. 1990-ben kezdte meg tanulmányait az ELTE Bölcsészkarának magyar–orosz szakán. 2004-ben doktorált az ELTE orosz irodalom szakán Színház és teatralitás V. Nabokov életművében című disszertációval. 2000–2008 között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, 2005-től a Színház folyóirat szerkesztője, 2008 ősze óta tanít a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karán.

Eddig két regénye jelent meg a Kalligram kiadónál,  A hóhér háza 2010-ben, a  Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben 2013-ben került az olvasók elé. Ugyancsak 2013-ban első ízben adták át a Békés Pál-díjat, melyet a szakmai kuratórium Tompa Andreának ítélt meg.

„Míg Tompa Andrea előző könyve, A hóhér háza egy magányos leány huszadik századvégi bildungsromanja, addig az új regény egy magányos férfi és egy magányos leány különös kettősét rajzolja meg száz évvel később. Felváltva beszélnek hozzánk: a Brassó közeli aljegyző fia és az enyedi zsidó kereskedő lánya. Lehetne e könyv romantikus példázat, de nem az. Hőseink első találkozásának emlékét kiradírozza az összeomlás, az új időszámításban mellékesen, véletlenszerűen sodródnak megint egymás mellé. Az igazi nagy, szenvedélyes találkozás a tudásra és hasznos működésre szomjas lelkeké Kolozsvárral, a polgári Erdély kultúrájával, szellemi potenciáljával, a fejlődés igézetével” – írja a kiadó Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben című könyvéről.

Hasonló Fellépők

MIRCEA CĂRTĂRESCU

KUKORELLY ENDRE

GYÖRGY ATTILA