La ce se gândesc trecătorii? Ce gânduri ocupă mintea unei persoane obișnuite, cine ce are multe de spus timp de zece minute fără întrerupere? Proiectul îndrăzneț de spațiu public, comunitar al lui János Sugár dă glas oamenilor ale căror voci sunt rareori auzite. 

„Dacă puteți dicta din memorie fără întrerupere timp de cel puțin 10 minute, vă plătim 4000 de forinți” – aceasta era invitația de pe marginea rulotei staționate în Piața Moszkva în primăvara anului 2003. Transcrierile înregistrate ale dictărilor au fost disponibile pentru cumpărare sub forma unui ziar. În total, 77 de texte au fost scrise în piață la vremea respectivă și au fost publicate în 2021 într-un volum cu ocazia expoziției personale „Vector de Lux” a lui János Sugár, care a avut loc în 2022 în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Volumul de texte a devenit o autentică arhivă documentară, care conține în mare parte povești personale. 

Proiectul „Patrula de timp” al lui János Sugár va ajunge la Sfântu Gheorghe pe 9 octombrie, înaintea celei de-a 8-a ediții a pulzArt, unde va colecta texte în cinci locații. Condițiile sunt similare cu cele de la apelul original, o anumită sumă de bani fiind oferită pentru oricine care dictează pe de rost timp de zece minute. Transcrierile înregistrate ale poveștilor vor putea fi achiziționate sub forma unui ziar începând cu 14 octombrie 2022 la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA (Piața Libertății, nr.2) și la locurile de desfășurare a celei de-a 8-a ediții a festivalului de arte contemporane pulzArt. Lansarea cărții, publicată în 2021, și a ziarului va avea loc la MAGMA sâmbătă, 15 octombrie, la ora 16:00, unde János Sugár îl va avea ca interlocutor pe Tamás Bezsenyi. Mai multe detalii: https://magma.ro/ro/art-event/patrula-de-timp/

Puteți lua parte la „Patrula de timp” în următoarele locații și la următoarele ore:

► Duminică, 9 octombrie 16:00-19:00, parcarea Sepsi Value Centre;

► Luni, 10 octombrie 16:00-19:00, parcarea blocului de zece etaje din cartierul Ciucului;

► Marți, 11 octombrie 16:00-19:00, parcarea din Piața Agroalimentară;

► Miercuri, 12 octombrie 16:00-19:00, lângă Monumentul Ostașului Român din cartierul Gării;

► Joi 13 octombrie 16:00-19:00, Piața Libertății;

► Sâmbătă 15 octombrie 16:00, lansare de carte și ziar la MAGMA.

Artiști Similari

Pictură murală Folks

WatchThis.Works pictură pe asfalt