december 11., péntek, 17.00, Tein Teaház

Petru Cimpoeşut csupán egy szál köti Sepsiszentgyörgyhöz, ám az különlegesen fontos. A Kalligram gondozásában megjelent regényt Szőcs Imre műfordító adaptálta magyarra.

Cimpoeşu 1952­-ben született Vasluiban. Felsőfokú tanulmányait a Bukaresti Olajbányászati és Geotechnikai Intézetben végezte. Első prózakötete Amintiri din provincie (Vidéki emlékek) címmel jelent meg 1983­-ban, és elnyerte a Romániai Írók Szövetsége jászvásári (Iaşi) tagozatának nagydíját. Bár korai művei kedvező kritikai fogadtatásban részesültek, az igazi áttörésre 2000-­ig, a Povestea Marelui Brigand (A Nagy Haramia története) majd a Simion liftnicul (Simion, a panelszent) megjelenéséig kellett várnia. Utóbbi regényét a román megjelenés után nem sokkal számos európai nyelvre lefordították, 2007-­ben Csehországban az év könyvévé választották, és a Magnesia Litera díjjal tüntették ki. A Mircea Cărtărescu nevével fémjelzett „nyolcvanas nemzedékhez” tartozó Cimpoeşut a kritika és az irodalmi közvélemény az utóbbi évtizedek román irodalmának élvonalába sorolja.

Cimpoeşu „kétarcú” író: van egy derűsebb énje, amely a játékosságot és a humort részesíti előnyben, és egy komorabb, borongósabb, amely az emberi lét sötét misztériumaihoz vonzódik, az álom és a valóság, a hit és hitetlenség kérdéseit feszegeti.

A Simion a panelszent (regény angyalokkal és moldovaiakkal) ismertetője a Kalligram honlapján így szól: „1997 ősze. Románia keleti régiójában, Moldvában járunk. Nem egészen nyolc év telt el a decemberi forradalom óta, és az „aranykorszak” egyik grandiózus megvalósításaként felépült nyolcemeletes panelház lakói még mindig az átmenetinek nevezett korszak nehézségeivel küszködnek. Ki-ki a maga módján próbál válaszolni a kor kihívásaira, több-kevesebb sikerrel, de inkább a csodában bízva, mint saját probémamegoldó készségében. A várva várt csoda azonban váratlan módon köszönt be: Simion, a földszinten lakó idős suszter fogja magát és bezárkózik a lift fülkéjébe, ahol angyalokkal diskurál, példabeszédekkel traktálja lakótársait, talán kisebb-nagyobb csodákat is tesz.

Petru Cimpoesut a kritika és az irodalmi közvélemény az utóbbi évtizedek román irodalmának élvonalába sorolja, Simion, a panelszent című regényét pedig az elmúlt húsz év egyik legjobb román regényeként tartja számon.”

Hasonló Fellépők

Oravecz Imre

Tóth Krisztina

Vida Gábor