december 13., vasárnap, 16.00, Tein Teaház

Minden korszaknak vannak fórumai, ahol a feltörekvő szerzők teret kapnak. Az erdélyi magyar irodalomban ilyen fórum az 1989-ben indult Látó. A folyóirat egyfajta mérce is: etalon az irodalmi minőségre, amiben komoly felelőssége van a szerkesztőknek.

A próza rovatban ez a feladat Vida Gáboré, aki mindemellett szerzőként is ismert, javarészt hagyományos prózát ír. Példaképeinek a klasszikus szerzőket tekinti (Jókai, Mikszáth, Krúdy, Móricz, Kemény Zsigmond, Hamvas Béla, Platón, Dosztojevszkij, Jack London), és több interjúban is elhatárolódik a posztmodern irodalomtól.

Vida Gábor az alkotás folyamatáról, az elbeszélési kedvről, 2010-ben, a Litera.hu  irodalmi portálnak így nyilatkozott: „Novellát, elbeszélést csak úgy tudok írni, ha jól érzem magamat a bőrömben. Szeretek utánajárni annak is, amit személyesen ismerek, de annak is, amit nem, vagy nem éltem át, aztán sokszor belefeledkezem az „anyaggyűjtésbe”. Azt szoktam mondani, hogy ha valóban megtörtént, fölösleges kitalálni, és nem szeretnék olyat kitalálni, ami nem történhet meg. A családi könyvtárban Jókai összes műveiből azt szeretem leginkább, amiről keveset vagy szinte semmit nem mondott az irodalomtörténet. Nevezzük ezt hagyománynak. A hegyek pedig elég közel vannak mindig, a kertünk végében erdő van, nádas vagy puszta, mindegy, – mikor hol lakunk.”

Oldala a Látó honlapján a http://www.lato.ro/vendor.php/Vida-G%C3%A1bor/49/ címen érhető el. Beszélgetőtársa a pulzArt fesztiválon Hubbes László egyetemi oktató lesz.

A próza rovatban ez a feladat Vida Gáboré, aki mindemellett szerzőként is ismert, javarészt hagyományos prózát ír.

Hasonló Fellépők

Oravecz Imre

Tóth Krisztina

Petru Cimpoeşu – Simion liftnicul azaz Simion a panelszent