A Szkéné Színházban működő Nézőművészeti Kft. márciusban mutatta be a lengyel Artur Palyga A zsidó című drámáját. Felelősségvállalás és felelősségre vonás között ingadozik a cselekmény, amely a múltfeldolgozás különböző állomásait érinti. Jogos kérdés a Nézőművészeti Kft. részéről, hogy merre tart a magyarság ebben a kérdéskörben…

A Tein Teátrum, amelynek keretében éppen Mucsi Zoltán javaslatára kerül felolvasásra (hiszen ez a projekt kocsmai felolvasószínházat takar) A zsidó című darab, ezúttal kibővül Pállfy Tibor, Kolcsár József, Derzsi Dezső mellett Mucsi Zoltánnal, illetve Kónya Ütő Bencével várja az érdeklődőket.

Mucsi, a Vasárnap Híreknek adott interjúban a darabbal kapcsolatban elmondta: „Ezek manapság mind nagyon fontos kérdések, itt, Kelet-Európában pláne. Ráadásul mi az egyik legérintettebb nemzet vagyunk. Ez a darab pedig jól nyúl ehhez a témához, ezért kezdtünk foglalkozni vele.” „Van egy problémakör, amiről érdemes beszélni, gondolkodni róla, pláne, ha nem tudjuk a választ. Nekünk ez a téma fontos, például A zsidó című előadással talán közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Persze mi csak a problémafelvetésig jutunk ilyen keretek között. Akkor van lehetőség a továbblépésre, ha szembenézünk a cselekedeteink negatív tartományaival is, még akkor is, ha ez fájdalmas. Ha megvan a szándék, akkor jöhet, hogy van-e képesség és megfelelő eszköz” – fogalmazott a színész.

Hasonló Fellépők

Odeon Színház–Gianina Cărbunariu: For Sale

JEL SZÍNHÁZ–NAGY JÓZSEF: WOYZECK

FEHÉR FERENC: MORGAN AND FREEMAN