Lao-Tze – TAO TE KING

Cartea Căii şi a Virtuţii Supremului Adevăr (în traducerea lui Weöres Sándor)

Artişti: Fehér Ferenc, Dózsa Ákos
Lumini: Bánki Gabi
Muzică: Fehér Ferenc
Tehnician sunet: Kovácsovics Dávid
Costume: Simon Judit
Coreografie: Fehér Ferenc

” Tao Te King este prima muncă a lui Fehér Ferenc în care se prezintă ca şi un real dansator – coreograf. Din spectacol reiese faptul că mişcările lui specifice proprii poate să le atribuie şi altui dansator, în aşa fel încât devine limbajul individual al dansului. (…) Dansul de patruzeci de minute– construit pe dinamismul extremelor, Tao Te prezintă legăturile muţi ale doi bărbaţi taciturni.

Având în fapt baza dansului contact, sutele de impulsuri intercalate cu reflecţii fizice delicate, se construieşte pe aceste legături – şi probabil şi ceea ce leagă titlul operei „Cartea Căii şi a Virtuţii Supremului Adevăr” cu coreografia. Deşi, în fapt, acest fir este în mod paradoxal invizibil, şi din punctul de vedere al performanţei este şi lipsit de importanţă. Diferenţa dintere cei doi artişti se poate vedea la fiecare pas: bărbosul Dózsa Ákos este un introvertit, o figură închisă, care-şi ascunde mereu privirile în spatele claielor de păr (este interesat de notat faptul că şi în spectacolul „Buddha trist” întruchipează un personaj la fel de introvertit); pe de altă parte, Fehér este chel, are o privire deschisă, uitându-se curajos în ochii oricui, de multe ori el fiind iniţiatorul. Este o mare bucurie să poţi urmări diferenţele de dans ale celor doi artişti, diferitele lor calităţi fizice, să poţi să te bucuri de umorul subtil al spectacolului, şi să vezi cum mişcarea caracteristică a lui Fehér (combinaţia dintre spate curbat– picioare îndoite – mişcare elastică ) devine limbaj individual al dansului, pe trupul lui Dózsa Ákos.” – scrie despre el Barta Edit în „Ellenfény”.
(Text integral: http://www.ellenfeny.hu/tancmuveszet/onallo-produkciok/atruhazva)
Spectacolul de coreografie TAO TE a câştigat în anul 2010 premiul „Lábán Rudolf” pentru cel mai bun spectacol de dans. Publicul din numeroase ţări, din întrega lume, s-a putut bucura de acest spectacol.

Fehér Ferenc /1975/. nu a participat la cursuri calificate de dans, luat în sensul clasic al cuvântului, dar mulţumită tendinţelor care exercită influenţă decisivă asupra artei lui este unic, lucrează într-un stil inconfundabil. Virtuozitatea lui extraordinară, independenţa faţă de diferitele şcoli de dans, calităţile lui acrobatice, puterea fizică şi sugestivitatea lui fac din el una din cele mai incitante figuri ale dansului maghiar. Fehér Ferenc este singurul din Ungaria, care la ora actuală are performanţe de teatru-dans în proporţie de 90% pe scene din afara ţării. A obţinut numeroase premii şi recunoaşteri naţionale şi internaţionale. A lucrat şi cu Teatrul Studio M din Sfântu Gheorghe, fiind coreograful spectacolului „Kampf”. La Festivalul de arte contemporane pulzArt vine cu două producţii.

Artiști Similari

TEARUL JEL SZÍNHÁZ–NAGY JÓZSEF: WOYZECK

FEHÉR FERENC: MORGAN AND FREEMAN

TEATRUL BÁRKA: ODISEU PE FĂRAŞ – REGIA: PHILIPPE GENTY