halad egyik, követi másik,
virul egyik, hervad másik,
erősül egyik, gyengül másik,
keletkezik egyik, elenyész másik.

Lao-ce TAO TE KING Az Út és Erény könyve (Weöres Sándor fordításában)

Alkotók: Fehér Ferenc, Dózsa Ákos
Fénytervező: Bánki Gabi
Zene: Fehér Ferenc
Hangtechnikus: Kovácsovics Dávid
Jelmez: Simon Judit
Koreográfia: Fehér Ferenc

“A Tao Te Fehér Ferenc első olyan munkája, melyben ténylegesen is táncos-koreográfusként mutatkozik be. Az előadásból kiderül, hogy Fehér képes az általa használt sajátos mozdulatokat más testére is varrni, úgy, hogy az önálló táncnyelvvé váljon. (…)A Tao Te negyvenpercnyi tánca ugyanis két hallgatag férfi néma kötelékét mutatja be – az ellentétek dinamizmusára épülve. Az alapvetően kontakttánc bázisú, finom testi reflexiók százával tűzdelt jelenetek lendülete is ezen alapul – s talán ez az, ami Lao Ce címadó művével (Tao Te, Út és Erény könyve) összeköti a koreográfiát. Bár igazából ez a szál paradox módon láthatatlan és lényegtelen is az előadás szempontjából. A két előadó közti különbség kívül-belül megmutatkozik: a bozontos szakállú Dózsa Ákos befelé forduló, zárkózott figura, aki folyton összekócolt haja mögé rejti tekintetét (érdekes, hogy a Buddha szomorú-ban is hasonlóan visszahúzódó karaktert alakít); Fehér kopasz fejű, nyílt tekintetű alak, bátran a szemébe néz bárkinek; sok esetben ő az indukátor, aki elindítja az eseményeket. Öröm megfigyelni a két táncos mozgásbéli különbségeit, eltérő testi adottságaikat, élvezni az előadás finom humorát, s látni, hogy a Fehérre jellemző mozgás (görbített hát – behajlított láb – ruganyos mozgás – kombináció) hogyan válik önálló táncnyelvvé Dózsa Ákos testén” – írja róla Barta Edit az Ellenfényben.

(Teljes írás: http://www.ellenfeny.hu/tancmuveszet/onallo-produkciok/atruhazva)

A TAO TE című koreográfia érdemelte ki a 2010-es év legjobb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az előadás világ számos országában vendégszerepelt már.

Fehér Ferenc /1975/. Klasszikus értelemben vett táncosi képzésben nem vett részt, ám a művészetére meghatározó befolyást gyakorló irányzatoknak köszönhetően egyedi, összetéveszthetetlen stílusban dolgozik. Elképesztő virtuozitása, a különféle táncos iskoláktól való függetlensége, akrobatikus képességei, fizikai ereje és szuggesztivitása a magyar táncművészet egyik legizgalmasabb alakjává avatják. Fehér Ferenc Magyarországon jelenleg az egyetlen, akinek kortárs táncszínházi fellépései kilencven százalékban külföldi színpadokon jönnek létre. Számos hazai és külföldi díjban, elismerésben részesült. Egyébként a sepsiszentgyörgyi M Studioval is dolgozott, a Kampf című produkció koreográfusa volt. A pulzArt fesztiválon két produkcióval lép fel.

Hasonló Fellépők

Odeon Színház–Gianina Cărbunariu: For Sale

JEL SZÍNHÁZ–NAGY JÓZSEF: WOYZECK

FEHÉR FERENC: MORGAN AND FREEMAN